فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال دوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیه رمضانلی*، مرضیه کارگر جهرمی، ملیحه طالبی زاده، لیلا طاهری، راضیه زاهدی صفحات 1-6
    مقدمه
    برقراری ارتباط موثر با بیماران یکی از ویژگی های اساسی مراقبت های پرستاری است. با این حال، اغلب پژوهش ها ارتباط پرستاران با بیماران را ضعیف توصیف کرده اند. شناخت موانع ارتباط موثر پرستار- بیمار این امکان را فراهم می کند که مسیر اقدامات برای برطرف کردن این موانع روشن شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین موانع برقراری ارتباط موثر پرستار – بیمار از دیدگاه پرستاران می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که در تیر ماه سال 1392 در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم صورت گرفته است. نمونه های مطالعه شامل 100 پرستار بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها از طریق تکمیل پرسش نامه 30 سوالی برای پرستاران در چهار حیطه ویژگی های شغلی، عوامل فردی و اجتماعی، شرایط بالینی بیمار و عوامل محیطی بر مبنای مقیاس 5 گزینه ای لیکرت گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS V.19، آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون ناپارامتری کولموگراف، آزمون من ویتنی و آزمون همبستگی اسپیرمن) انجام شد.
    یافته ها
    بیش ترین مانع برقراری ارتباط موثر پرستار – بیمار مربوط به حیطه ویژگی های شغلی پرستاران با میانگین نمره 80/9±24/78 مشخص شد. عوامل محیطی، عوامل فردی - اجتماعی و شرایط بالینی بیمار به ترتیب، موانع ارتباطی ای بودند که پرستاران تاکید بیش تری بر آن ها داشته اند. در این مطالعه، هم چنین ارتباط آماری معناداری بین میانگین نمره کل موانع ارتباطی پرستار- بیمار با متغیر سن و ساعات کاری پرستاران به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که پرستاران عواملی را به عنوان موانع عمده ارتباطی شناسایی کرده اند که در ارتباط با شرایط شغلی آنان است. بنابراین برنامه ریزان و مجریان بخش درمانی باید در راستای برطرف کردن موانع ارتباطی عمده تلاش نمایند و اولویت های بعدی خود را روی دیگر موارد به ویژه مسایلی که در حیطه های مختلف موانع ارتباطی از دید پرستاران بررسی شده متمرکز کنند.
    کلیدواژگان: ارتباط، موانع، بیمار، پرستار
  • مهدی کریمیار جهرمی، حجت الله یوسفی مقصود بیگی*، افضل شمسی، سعید حمیدی زاده، شبنم زر افشار، میترا صادقی، مریم چرخ انداز صفحات 7-12
    مقدمه
    پرفشاری خون یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده بیماری های قلبی عروقی است، لذا بهبود شیوه زندگی مبتلایان به فشارخون بالا، نیاز به آموزش موثر دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش سبک زندگی بر آگاهی و عملکرد بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 40 نفر از بیماران مبتلا به فشارخون اولیه که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند در سال90-91 در بیمارستان پیمانیه جهرم اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و چک لیست محقق ساخته بود که قبل از مداخله و 1 ماه بعد قبل و یک ماه بعد از مداخله توسط نمونه های مورد پژوهش تکمیل گردید. مداخله به صورت آموزش مدون کتبی و شفاهی انجام شد. یافته ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 17و آزمون آماری تی مزدوج تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نمونه ها شامل 24 نفر زن(60%) و 16 نفر مرد(40%) با میانگین سنی70/11± 50/64 بودند. میانگین آگاهی و عملکرد نمونه ها قبل از آموزش به ترتیب 91/± 59/5 و 65/2±89/11 و همچنین بعد از آموزش نیز به ترتیب 15/1±58/6 و 87/1±28/13 بود که تفاوت معنی داری را نشان می دهد(05/0p<). همچنین بین میانگین فشارخون افراد قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری وجود داشت(05/0p<).
    نتیجه گیری
    آموزش سبک زندگی توسط پرستاران باعث ارتقاء سطح آگاهی و عملکرد بیماران مبتلا به پر فشاری خون می شود. لذا استفاده از برنامه های آموزشی تغذیه، ورزش، استرس، دخانیات، بیماری و مصرف منظم دارو برای بهبود آگاهی و اصلاح رفتارهای این بیماران پیشنهاد می-گردد.
    کلیدواژگان: فشارخون، سبک زندگی، آموزش
  • علی دهقانی*، مرتضی شمسی زاده صفحات 13-19
    مقدمه
    رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای جزء ذات حرفه پرستاری است که بنا به دلایلی به طور شایسته در محیط بالین رعایت نمی شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی موانع رعایت اخلاق حرفه ای در بین پرستاران و ارائه راه کار عملیاتی برای بهبود اخلاق حرفه ای انجام شد.
    روش کار
    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر با مشارکت 138 نفر از پرستاران بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش نمونه گیری تصادفی ساده در سال 1390 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود. بر اساس نتایج حاصل از بخش اول و اولویت بندی موانع رعایت اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران، بهترین راه کار عملیاتی برای بهبود رعایت اخلاق حرفه ای ارائه شد.
    یافته ها
    از دیدگاه پرستاران، مهم ترین موانع رعایت اخلاق حرفه ای به ترتیب کمبود نیروی انسانی، عدم ارضای نیازهای اساسی و تغییرات بیولوژیک بدن در شیفت کاری شبانه می باشند. همچنین تشکیل کمیته اخلاق پرستاری در سازمان نظام پرستاری و بیمارستان های کشور به عنوان بهترین راه کار عملیاتی برای بهبود رعایت اخلاق حرفه ای پیشنهاد و آئین نامه اجرایی آن نیز تشریح شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، امکانات و محدودیت های موجود، بهترین راه کار برای رعایت اخلاق حرفه ای تشکیل کمیته اخلاق پرستاری می باشد. امید است تشکیل چنین کمیته هایی منجر به رعایت هر چه بهتر اصول اخلاقی، ارتقاء کیفیت مراقبت های پرستاری، حرفه و رضایت بیماران شود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پرستاری، راه کار عملیاتی
  • حجت الله یوسفی مقصود بیگی، مژگان نادری*، محمدرضا تاجمیری، رضا دریا بیگی صفحات 21-27
    مقدمه
    شان و منزلت انسانی از دیر باز مد نظر صاحب نظران دینی و حقوق بشر بوده و امروزه نیز در نظام های سلامتی و حقوق بیماران مورد توجه زیادی می باشد.
    روش کار
    در مطالعه مروری حاضر با کلید واژه های شان و منزلت انسانی، کرامت انسانی، حریم بیمار و قلمروی بیمار در پایگاه های علمی فارسی زبان و با کلید واژه های privacy و dignity در پایگاه های علمی انگلیسی زبان، مقالات موجود بین سال های 1990 تا 2013 جستجو و بررسی شدند.
    یافته ها
    حریم و خلوت به عنوان یکی از مهم ترین ابعاد شان و منزلت انسانی دارای چهار بعد فیزیکی، روانی، اجتماعی و اطلاعاتی است. یکی از محل هایی که در آن حریم انسان ها بسیار مورد تهدید و تهاجم قرار می گیرد محیط های درمانی است. رعایت حریم برای ایجاد ارتباط موثر کارکنان درمانی با بیماران و حفظ آرامش آنان بسیار ضروری است و نقض آن می تواند باعث اضطراب، پرخاشگری و امتناع بیمار از معاینه فیزیکی، پنهان نگه داشتن بخشی از تاریخچه بیماری و در مجموع افت کیفیت خدمات شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که امروزه ارتقاء کیفیت خدمات در سر لوحه مراقبت های درمانی قرار دارد، حفظ حریم بیماران اهمیت بیشتری یافته است. از آن جایی که این مقوله با حوزه پرستاری در ارتباط تنگاتنگ می باشد، از یک سو گنجانیدن آموزش های مرتبط خاصی در سرفصل دروس دانشجویان پرستاری و آموزش ضمن خدمت پرستاران ضروری است و از سوی دیگر، لزوم مطالعات بیشتر در این خصوص احساس می شود.
    کلیدواژگان: شان و منزلت، خلوت بیمار، حریم بیمار، کرامت انسانی، قلمرو بیمار
  • رضا مسعودی*، حیدر علی عابدی، پروین عابدی، سید احسان محمدیانی نژاد صفحات 31-42
    مقدمه
    بیماران ام اس، به دلیل تحمل مشکلات طاقت فرسای بیماری خویش نیازمند مراقبت ویژه، همراه با تکریم و احترام هستند؛ آن گونه که در همین رابطه، نقش تجربه های مراقبتی را بازگو می کنند؛ که برخی تسهیل گر و برخی نیزموانعی برای ارائه ی اخلاق محورانه ی این مراقبتها هستند. پژوهش حاضر به منظور تبیین و کشف مولفه های تکریم مراقبتی و اخلاق محوری در مراقبت از بیماران ام اس، طراحی و تدوین گردیده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر، تحقیقی کیفی از نوع تماتیک آنالیز است. محققین به صورت هم زمان داده های حاصل از مصاحبه، مشاهده و یادداشت را با شرکت 31 نفر که خود دارای تجربه های مراقبتی بودند، مورد جمع آوری و تحلیل مضمونی قرار دادند.
    یافته ها
    پنج درونمایه ی اصلی پدید آمده از تحلیل داده های رونویسی شده عبارت بودند از؛ رازداری مراقبتی، احساس ارزشمندی، درک و موقعیت سنجی، احترام به حقوق بیمار و کنجکاوی به عنوان عاملی بازدارنده.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داده است، که مراقبت از این بیماران با توجه به ماهیت بیماری آنان دارای ظرافت های خاصی است، که پرستاران و خانواده های آنان با توجه به اصول اخلاقی مراقبت، توجه خاص خود را برای مراقبت این بیماران، همراه با تکریم و احترام مد نظر قرار می دهند. بنابراین مدیران و برنامه ریزان خدمات بهداشتی و سلامتی در بافت فرهنگی و مراقبتی ایران باید با توجه به شرایط خاص مراقبتی این بیماران، برنامه های مراقبتی خود را مبتنی بر چنین اصول اخلاقی طراحی و پیاده نمایند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تکریم، مراقبت پرستاری، مطالعه ی کیفی
  • عصمت نوحی، اسماء عبدالله یار *، طیبه فصیحی هرندی صفحات 43-49
    مقدمه
    پرستاری مبتنی برشواهدEvidence base nursing) (به عنوان شیوه ای برای مراقبت های بهداشتی و درمانی بر اساس جدیدترین یافته ها و شواهد مطرح شده است. تصمیم گیری بالینی نیزبه عنوان بخش اساسی از اعمال حرفه ای پرستاری،بیش ازهرعاملی برکیفیت مراقبت تاثیر می گذارد و پرستار به عنوان تصمیم گیرنده درامور بالینی می تواند جهت ارائه ی مراقبت موثراز «پرستاری مبتنی برشواهد» استفاده نماید.پژوهش حاضر نیز با هدف تعیین تاثیرآموزش پرستاری، مبتنی برشواهد تصمیم گیری بالینی پرستاران انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی مداخله ای نیمه تجربی است که درسال 1391 درجامعه ی آماری پرستاران بالینی شهر کرمان انجام شد. 60 پرستار با انتخاب تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرقتند.طی برگزاری کارگاه آموزشی، پرستاری مبتنی برشواهد درگروه مداخله، آموزش داده شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه ی تصمیم گیری بالینی جمع آوری و پس از تدوین با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 17 آنالیز داده ها انجام گشت.
    یافته ها
    مقایسه ی توانایی تصمیم گیری بالینی مبتنی بر شواهد گروه مداخله قبل و بعد ازآموزش براساس محاسبات از طریق آزمون t زوجی به دست آمد.براساس نتایج،آموزش پرستاری مبتنی برشواهد سبب افزایش نمره ی تصمیم گیری بالینی پرستاران می شود. (009/0=p) ننایج نشان داد که میانگین نمرات 92/9±94/86 بعد از آموزش بهتر بوده است.همچنین مقایسه ی توانایی تصمیم گیری بالینی مبتنی بر شواهد گروه مداخله قبل ازآموزش و گروه کنترل براساس محاسبات از طریق آزمون t به دست آمد و تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (532/0=p).
    تنیجه گیری:آموزش پرستاری مبتنی برشواهد، سبب افزایش توانایی تصمیم گیری بالینی پرستاران می شود.براساس نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود؛ برگزاری دوره های آموزشی به صورت مکرر در قالب برنامه های آموزش مداوم ضمن خدمت انجام گردد تا موجب بهبودی در تصمیم گیری و عملکرد پرستاران شود.
    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری مبتنی بر شواهد، پرستار، تصمیم گیری بالینی
  • مینا جوزی، زهره ونکی*، عیسی محمدی صفحات 51-59
    مقدمه
    کسب صلاحیت بالینی برای ارائه ی مراقبت به بیماران، هدف اصلی آموزش دانشجویان پرستاری محسوب می گردد؛ به ویژه در دوره ی کارآموزی عرصه، که آخرین دوره ی آموزش لیسانس پرستاری در ایران محسوب می گردد و دانشجویان برای ورود به مرحله ی بالینی به عنوان پرستاران تازه کار آماده می شوند. هدف از این پژوهش؛ تبیین ابعاد صلاحیت بالینی دانشجویان پرستاری در این دوره می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق کیفی، از روش تحلیل محتوایی از نوع متعارف استفاده گردید. 16 نفر از دانشجویان، مربیان و پرسنل با تجربه در آموزش بالینی دوره ی عرصه از دانشگاه های مختلف کشور، پس از رعایت ملاحظات اخلاقی، مورد مصاحبه ی عمیق نیمه ساختاری قرار گرفتند. داده های به دست آمده، پس از ضبط و نسخه برداری با نرم افزار «Maxqda2007»بررسی شده و مضامین به صورت استقرایی بر اساس مراحل 7 گانه، آنالیز محتوایی از نوع قراردادی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    طی تحلیل داده ها یک درون مایه ی اصلی (مراقبت انسانی بیمارمحور) و 4 طبقه، شامل: داشتن نگاه انسانی به بیمار، ارتباط با بیمار و خانواده، ارائه ی مراقبت علمی بر اساس نیازها و شرایط بیمار و حفظ ایمنی بیمار مشخص شدند.
    نتیجه گیری
    توصیه می شود؛ در دوره ی عرصه به عنوان آخرین زمان آموزش، دانشجویان تدابیر خاصی در جهت کسب صلاحیت ارائه ی مراقبت انسانی بیمارمحور را به دست آورند.
    کلیدواژگان: صلاحیت، اخلاق، مراقبت بیمارمحور، آنالیز محتوا، دانشجوی پرستاری
  • سیامک محبی، زهره قمری زارع*، نسیم رسولی صفحات 69-76
    مقدمه
    ایجاد جو اخلاقی مثبت در حرفه ی پرستاری از ضروریات اجتناب ناپذیر است. پژوهشها به تاثیر جو اخلاقی بر متغیرهای متعددی از جمله: رضایت شغلی و پایبندی به سازمان اشاره داشته اند. این پژوهش به منظور بررسی درک از دیدگاه جو اخلاقی و ارتباط آن با خصوصیات دموگرافیک پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر قم انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی- مقطعی است. افراد پژوهش شامل: پرستاران شاغل در 4 بیمارستان آموزشی قم در سال 1392 را تشکیل دادند و نمونه های تحقیق 226 پرستاری بودند که به روش نمونه گیری آماری در پژوهش شرکت نمودند. جمع آوری اطلاعات از طریق 2 پرسشنامه ی روا و پایا با روش مستقل انجام گرفت که پرسشنامه، مشتمل بر 2 بخش: دموگرافیک و جو اخلاقی بود. این پرسشنامه، بر اساس نسخه ی فارسی اولسون طراحی و در 5 حیطه(مدیران، همکاران، پزشکان، بیماران، بیمارستان) جو اخلاقی را در محیط بیمارستان مورد بررسی و تبیین قرار دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی - استنباطی بود، که در این زمینه از نرم افزار spss18 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جو اخلاقی حاکم بر بیمارستان های آموزشی شهر قم مثبت بوده است. کم ترین میانگین در عبارت های پرسشنامه ی جو اخلاقی به گویه «پزشکان در مورد تصمیمات درمانی از پرستاران نظرخواهی می کنند» اختصاص یافت؛ که در حیطه ی پزشکان قرار داشت. جنس پرستاران، ارتباط تنگاتنگی با میزان درک آنهااز دیدگاه جو اخلاقی داشت(05/0=P).
    نتیجه گیری
    بهبود یافتن جو اخلاقی حاکم بر بیمارستانها، مستلزم شناخت کمبودها و کاستی های آن می باشد. از سوی دیگر می بایست؛ برنامه ریزی و تلاش در خصوص بهینه سازی جو اخلاقی حاکم بر بیمارستانها و در ابعاد وسیع تر یعنی جو سازمانی در بیمارستانها به عنوان یک استراتژی ارزشمند تلقی شود و در این خصوص زمینه برای بهبود اهداف سازمانی بیمارستانها و ارائه ی خدمات درمانی کارآمد به جامعه، مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، درک پرستاران، قم
|
  • Somayeh Ramezanli *, Marzieh Kargar, Maliheh Talebizadeh, Leila Taheri, Razieh Zahedi Pages 1-6
    Establishing an effective communication with patients is an essential aspect of nursing care. However, most of studies described the nurse-patient relationship as weak. Recognition of barriers in nurse-patient’s effective communication from their viewpoint could facilitate the actions need to be taken for removing such barriers. The study aimed to assess barriers of nurse-patient’s effective communication from nurse's viewpoints. Methods and Materials: This descriptive study was undertaken in 2013, with a sample of 100 nurses drawn from two educational hospitals in jahrom. They were selected by random sampling. Data were gathered through a questionnaire with 30 questions for nurses on a 5-point Likert rating scale.It asses's four aspects of communication barriers including (job characteristics, socio-demographic factors, clinical condition of patient and environmental factor). Data were analyzed using SPSS19 software, descriptive statistics (percentage, frequency, mean and standard deviation) and inferential statistics (kolmograph nonparametric test, Mann-Whitney and Spearman correlation test).
    Results
    The results of this study showed that the greatest barriers of Nurse - Patient communication related to Occupational characteristics of nurses with an average score of 78/24± 9/80. Environmental factors, socio-demographic factors and clinical conditions of the patients, respectively, were communication barriers that nurses have more emphasis on it. In this study, found a statistically significant correlation between mean scores of communication barriers with age and working hours of nurses.
    Conclusion
    Nurses also perceived as major barriers to communication have been identified in relation to the characteristics of their job. Thus health manager should put their attempts on eliminating or modifying the most important barriers announced by nurses.
    Keywords: communication, Barriers, Nurse, patient
  • Mehdi Karimiyar Jahromy, Hojatolah Yousefi Maghsoudbeiki *, Afzal Shamsi, Saeid Hamedizadeh, Shabnam Zarafshar, Mitra Sadeghi, Maryam Charkhandaz Pages 7-12
    Introduction
    Hypertension is a major risk factor for cardiovascular diseases; thus, effective education is required in order to enhance hypertensive patients’ lifestyles. This study aimed to evaluate the effectiveness of lifestyle education on hypertensive patients’ knowledge and performance.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was performed on 40 patients with essential hypertension who were selected by convenient sampling in Peymanieh Hospital in Jahrom City during 2011-2012. The data collection tool consisted of a researcher-made questionnaire and cheek list which were completed by the patients one month before and after the intervention. Intervention was conducted by written and oral educational programs. Findings were analyzed by SPSS 17.0 and paired T-test.
    Results
    Participants consisted of 24 women (60%) and 16 men (40%) with the mean age of 64.50±11.70. The means of patients’ knowledge and performance were respectively 5.59±0.91 and 11.89±2.65 before educational intervention. The same means changed to 6.58±1.15 and 13.28±1.78 after the educational intervention which revealed a significant relationship (P>0.05). The difference between the means of blood pressure before and after the intervention were statistically significant (P>0.05).
    Conclusion
    Lifestyle education enhances hypertensive patients’ knowledge and Performance. Hence, it is suggested to employ educational programs targeting nutrition, exercise, stress, smoking, disease and the regular use of medicines among these patients in order to improve their knowledge and behavior.
    Keywords: Hypertension, Lifestyle, Education
  • Ali Dehghani *, Morteza Shamsizadeh Pages 13-19
    Introduction
    Adherence to professional codes of ethics is essential to all nursing practices which are usually neglected in clinical settings due to a number of reasons. The present study aims to study barriers to the practices of professional ethics and present practical strategies for its improvement. Methods and
    Methods
    This is a descriptive and cross-sectional study conducted by random sampling method on 138 nursing staff in selected hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences during 2012. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The best practical strategies were presented according to the results yielded by the first part of questionnaire and also nurses’ prioritization of barriers in the second part.
    Results
    In nurses’ view, the most important barriers to professional ethics adherence were respectively human resource shortage, failure to fulfill nurses’ basic needs, and biological and physical changes during night shifts. Development of nursing ethics committees in Iranian Nursing Organization and country’s hospitals was proposed as the best practical strategy to improve professional ethics adherence. Professional ethics regulations were explained as well.
    Conclusion
    According to the present findings, limitations and possibilities, developing nursing ethics committees is the best strategy for improving professional ethics adherence. Development of such committees will hopefully contribute to higher adherence to ethical codes, enhance nursing profession and the quality of care, and also elevate patients’ satisfaction.
    Keywords: Professional Ethics, Nursing, Practical Solution
  • Hojatolah Yousefi Maghsoudbeiki, Mozhgan Naderi *, Mohammad Reza Tajmiri, Reza Daryabeig Pages 21-27
    Introduction
    Human dignity has been considered by religious authorities for a long time and is recognized today in health systems and patient rights.
    Materials And Methods
    This review article surveyed the articles published from 1990 to 2013. Keywords including human dignity, human status, patient’s privacy and patient’s personal space were used to search scientific Persian databases. Dignity and privacy were used as keywords to obtain articles from scientific English databases.
    Results
    As one of the most significant aspects of human dignity, privacy consists of four dimensions: physical, psychological, social and informational. Care and treatment environments are places where patients’ privacy is commonly invaded. Respecting Patient's privacy is essential for establishing effective communication between patient and treatment team and creating a peaceful milieu for patients. Violation of patients’ privacy may lead to patients’ anxiety, aggression, refusal of physical examination, and concealing medical history which subsequently reduces the quality of services.
    Conclusion
    Since quality improvement is a blueprint for all health care practices, protecting patient's privacy have gained greater significance. It is tightly related to the sphere of nursing, and thus, relevant trainings must be included in nursing students’ educational curriculum and their service training. Further studies are also required to investigate different aspects of this problem.
    Keywords: Human Status, Patient Privacy, Patient's Personal Space, Human Dignity
  • Reza Masoudi *, Heydar Ali Abedi, Parvin Abedi, Seyadehsan Mohammadianinejad Pages 31-42
    Introduction
    Patients with MS require reverence and respect due to the grueling problems associated with their condition. As recounted in care experiences of MS patients, some factors facilitate and some debilitate the ethical presentation of care. The present study was designed to define and explore the elements of reverence and ethical care in MS patients’ care.
    Materials And Methods
    This research uses thematic and qualitative analysis. Researchers acquired data simultaneously from interviews, observations and field notes to collect data from 31 participants with experiences of care.
    Results
    Five themes emerged from the analysis of the transcribed data: confidentiality of care, feeling of worth, orientation and sensitivity, respecting patients’ rights and curiosity as a deterrent factor.
    Discussion
    The findings revealed that the care of these patients requires special delicacies due to the nature of their illness; thus, nurses and their families particularly attend to the patients with reverence according to the ethics of care. Therefore, healthcare policy makers should design and implement their care plans with a focus on Iranian cultural context, and pay due attention to the ethical tenets demanded by the specific circumstances of caring for these patients
    Keywords: Multiple Sclerosis, Respect, Caring, Qualitative Study
  • Esmat Nouhi, Asma Abdollahyar *, Tayebeh Fasihi Harandi Pages 43-49
    Introduction
    Evidence-based nursing has been raised as a method of health care practice based on the latest findings and observations. As part of professional nursing practice, clinical decision making will also affect the quality of care and nurses can utilize evidence-based nursing for providing an effective care. The present article’s goal was to determine the impact of evidence-based nursing education on nurses’ clinical decision making.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental and interventional study was performed on 60 nurses who were assigned into 2 groups of control and intervention clinical nursing in 2012. Evidence-based nursing was taught in the intervention group. Data were collected by clinical decision questionnaire, and analyzed by SPSS 17.0.
    Results
    Intervention group’s ability for evidence-based clinical decision making was measured before and after intervention by paired t test. The results showed that evidence-based nursing education upgrades nurses’ scores in clinical decision making (p=0.009). Findings revealed that the mean score increased to 86.94 ± 9.92 after the educational intervention. In addition, t test revealed the intervention group’s ability for evidence-based clinical decision making before the intervention did not significantly vary from that of control group
    Conclusion
    Evidence-based nursing education enhances nurses’ clinical decision making. It is thus, recommended that recurrent educational courses be included in service training programs to improve nurses’ decision making and performance.
    Keywords: Education, Evidence, based Nursing, Nurses, Clinical Decision Making
  • Mina Jouzi, Zohreh Vanak *, Eisa Mohammadi Pages 51-59
    Introduction
    The essential goal of the nursing education is acquiring the clinical competency for safe care delivery to patients, especially in the internship period, the final phase of nursing education, that students are prepared for entry to clinic as newly graduated nurses. This study aimed to determine the nursing student`s competencies during the internship period.
    Materials And Methods
    In this qualitative study, conventional content analysis was used.16 persons from different universities that participated to clinical education in internship period, interviewed semi-structured. Obtained data from participants was recorded and analyzed by Maxqda2007 software and themes were extracted inductively by 7-steps content analysis method.
    Results
    During data analysis, one essential theme (humanistic patient-centered care) and 4 categories were developed: "humanistic view to patient, communication with patient and family, scientific care based on the patient needs and patient safety".
    Conclusion
    We suggest that Special programs be taken in order to acquire humanistic patient-centered care competency in the internship period as the final time for the nursing students education.
    Keywords: competency, ethics, patient, centered care, content analysis, nursing student
  • Seyamak Mohebi, Zohreh Ghamari Zare *, Nasim Rasouli Pages 69-76
    Introduction
    Positive ethical climate is an unavoidable necessity in the nursing profession. Studies have pointed out on the effects of ethical climate on a variety of variables such as job satisfaction and organizational commitment. The aim of the study was Perception of ethical climate and its relationship to nurses’ demographic characteristics.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive - cross sectional study. The study population was all nurses working in 4 teaching hospitals of Qom in 1392. 226 nurses participated in the study with available sampling method. Information collected using one valid and reliable questionnaire. Questionnaire based on persian version of Olson in 5 dimensions (Managers, colleagues, physicians, patients, hospitals) investigate hospital ethical climate occupational morale. Data analysis using descriptive and inferential statistics and application software spss (v18) was carried out.
    Results
    Results showed that ethical climate of the hospitals of Qom has been positive. The lowest mean was allotted to value of the ethical climate questionnaire as “Physicians consult about treatment decisions with nurses” that was in physician area.
    Conclusion
    To further improve the ethical climate in hospitals involves the detection of imperfections in conjunction with physician. Efforts to improve the ethical climate in the broader organizational climate in hospitals can as a valuable strategy for improving organizational objectives and provide effective medical services to the community should be considered.
    Keywords: Ethical climate, Perception of nurses, Qom